finnhun

finnhun

Tuomioja és a magyar demokrácia, avagy a diplomáciai nyomás nő - egy szöveg 2012-ből

2015. október 29. - rénfajd

Ma leesett az alábbi cikk a Helsingin Sanomatban (hevenyészett fordítás). Szerintem a legkeményebb szöveg, ami eddig elhangzott, de még pár koki és saller, és lehet emelni a tétet.

 

A magyar fejlemények az EU-ban is aggodalmat keltenek, mondja Erkki Tuomioja külügyminiszter. Az EU-kabinetekben sokat beszélgettek erről, és az egyes országok médiájában a kritika hangjai magasra csaptak az utóbbi napokban.

„Most egyértelmű válasz van kialakulóban”, mondja Tuomioja.

Ő is aggódik a magyar helyzet miatt.

„Ha egy ilyen ország ilyen alkotmánnyal kérné felvételét az EU-ba, nem lehetne felvenni a tagok közé.”

Tuomioja szerint az év fordulóján életbe lépett magyar alaptörvény aggasztó módon (kb. alarming - w.á.) megváltoztatja a társadalom hatalmi viszonyait.

A központi bankban a politikusok hatalma megnövekszik. A jogrendben a főügyész kiterjedt jogokat kap. Az új háromszemélyes költségvetési bizottság a későbbi kormányok költségvetéseit is elfogadhatja vagy elvetheti, sorolja Tuomioja.

 

A komolyabb tisztségekbe tisztán politikai alapon lehet kinevezni embereket.

 

Az Európai Biztosság dolga, hogy felszólaljon (kb. felmorduljon – ford.), ha a demokrácia veszélyben forog valamelyik tagországban, mondja Tuomioja. A Bizottság ezt még nem tette meg, de egyes biztosok már kifejezték aggodalmukat.

 

A francia külügyminiszter Alain Juppé is felszólította a Bizottságot, hogy viseljen gondot arra, a demokrácia megvalósul Magyarországon. Az amerikai külügyminiszter Hillary Clinton már december végén levelet írt Magyarországra.

Nem világos, hogyan tudná a Bizottság megrángatni Magyarországot (szó szerint hajrángatást adni neki, ez bizony a koki – ford.). Hiányoznak az egyértelmű precedensek, mondja Tuomioja.

 

Legalábbis elsőként „politikailag” kell reagálni, vagyis kijelenteni, hogy Magyarország nem a jó úton halad.

Az esetleges szankciók később jöhetnek.

Az út végén az vár ránk, hogy ha egy tagállam megsérti a demokrácia központi elveit, akkor fent lehet-e tartani a tagságát.

Ennél kevésbé súlyos lépés az EU-támogatások befagyasztása.

 

Magyarország gazdasági nehézségekkel küzd, és támogató hitelekről folytatott tárgyalásokat az ősszel az IMF-fel és az EU-val. A tárgyalások megszakadtak az új központi banki törvény miatt.

A döntéshozatalt megnehezíti, hogy a politikusoknak rossz emlékei vannak Ausztria helyretételével kapcsolatosan. A jobboldali populista szabadságpárt FPÖ 1999 nyert választásokat. Ausztria ellen széles politikai bojkott alá helyezték, de nem segített.

A bejegyzés trackback címe:

https://finnhun.blog.hu/api/trackback/id/tr568031740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása